Милош Радовановић – ђак генерације 2020–2024.

Милош Радовановић рођен је 10.10.2005. године у Београду. Основну школу „Трајко Стаменковић” завршио је у Лесковцу као ученик генерације. Први разред ЕШ „Ђука Динић” уписао је 2020. године, а четврти је завршио као носилац Вукове дипломе и бројних награда и признања. За залагања и труд Милош је као ученик наше школе награђиван четири пута од Канцеларије за младе Града Лесковца, Светосавском повељом Града Лесковца, коју је добио у другом разреду, а од другог разреда до завршетка школовања био је стипендиста Републичког фонда за изузетно надарене ученике. У четвртом разреду добио је и признање ЕШ „Ђука Динић”, односно директорке школе, као ученик који је имао највише резултата у раду. У првом, другом и трећем разреду био је полазник Регионалног центра за таленте у Врању, што је резултирало бројним наградама. У првом разреду освојио је треће место на 63. Републичком такмичење талентованих ученика из српског језика у укупном пласману, у другом је освојио   друго место на 64. Републичком такмичењу талентованих ученика и прво место за истраживачки рад, док је у трећем на 65. Републичком такмичењу талената Милош био други у укупном пласману из српског језика и уједно освојио специјалну трећу републичку награду у категорији истраживачких радова. Милош је своју љубав према  историји потврђивао  сјајним резултатима на свим нивоима такмичења, а у првом разреду освојио је прво место на државном  такмичењу из историје.  Остварио је запажене резултате на такмичењу из енглеског језика и пласирао се на републичко такмичење у четвртом разреду. У четвртом разреду Милош је освојио и друго место на Републичком такмичењу из принципа економије. Својим радом и залагањем допринео је промоцији школе, а посебно као учесник Еразмус плус пројекта мобилности „Бенефити усклађивања пословања са европским стандардима”. Милош је као аутор једног пројекта  у оквиру прекограничне сарадње освојио прву награду у трећем разреду. Својим трудом и залагањем Милош Радовановић показао је  да је одговоран и успешан млади човек, који ће, надамо се, бити подједнако лично и професионално остварен на свом путу даљег сазревања, раста и развоја. Честитамо Милошу и желимо му срећну и успешну будућност!

Марко Перуновић – ђак генерације 2019–2023.

Ове године титулу ђака генерације понео је Марко Перуновић, ученик одељења IV-4. Марко Перуновић издвојио се из своје генерације као носилац друштвених активности и иницијатор бројних акција, како хуманитарних, тако и оних забавног и екудативног карактера. Као председник Ђачког парламента руководио је њиме подстичући и остале ученике на деловања и активно учешће младих у друштвеном животу. Марко је освојио и неколико битних награда, чиме је показао озбиљан став према школи и знању. Неке од тих награда су: прво место на наградном конкурсу за најбољи есеј у конкуренцији студената и средњошколаца, који је расписао Филозофски факултет у Нишу, затим прво место из историје  на Регионалном такмичењу талентованих ученика, треће место за најбољи слоган. Марко је учесник бројних пројеката: пројекта БЕЛМУС који организује Факултет политичких наука, где је добио и признање за изванредне дебатне способности, затим  пројекта „Светлост свитаца”, пројекта „Болд”- Балкански млади лидери -организованог од стране организације „Млади амбасадори Ниш” и Амбасаде САД у Београду.  Активно је сарађивао са Канцеларијом за младе као волонтер. Неколико година уназад Марко своју љубав према историји и посвећеност истраживачком раду показује и као  полазник  семинара историје у Истраживачкој станици Петница. Одржао је бројна предавања својим вршњацима о друштвено ангажованим темама као што су: равноправност, климатске промене, студије и образовање младих. Својим радом и залагањем допринео је промоцији школе, а неколико његових текстова нашло се и на сајту наше школе. Активан је члан Удружења за УН Републике Србије, те је у том својству учествовао у бројним активностима, као што је летња школа „ Глобална дипломатија”, „Београдски интернационални модел”. Марко је својим трудом и залагањем на много различитих поља показао да је успешан млади човек и надамо се да ће наставити да ниже бројне успехе у ономе чиме се буде бавио. Честитамо Марку и желимо му много среће у будућности!

Милан Митић — ђак генерације 2018–2022.

Милан Митић проглашен је ђаком генерације 2018–2022. Милан је својим залагањем и бројним успесима на такмичењима, као и позитивим ставом према школи показао да је заслужено један од представника ове школе који ће са поносом представљати нашу школу у скупини најбољих међу најбољима.Милан је био ученик четвртог пет, чији је одељењски старешина била Данијела Радовановић.  Највише успеха овогодишњи ђак генерације  имао је  на такмичењима у пливању, у чему се посебно истакао као освајач неколико медаља. Такође нашу школу успешно је представљао на смотри рецитатора и радо се одазивао позивима за учешће у ваннаставним активностима. Милану је 15. јануара  на свечаној додели диплома уручено посебно признање и поклон, при чему је директорка школе Биљана Ђорђевић, заједно са одељењским старешинама, пожелела Милану и осталим успешним ученицама много среће у   даљем току школовања.