Уважени гости, драге колеге и ученици,

На почетку обраћања честитам нам свима два значајна празника која се обележавају на данашњи дан – Национални празник српског јединства, слоге и заставе и Дан Економске школе „Ђука Динић.
Разлог више да се осећамо исоуњено и слављенички јер баштинимо снагу нације и снагу једне лепе традиције школе која постоји 74 године,

Традиција вредна дивљења, а школа вредна поштовања јер упркос изазовима она од свог оснивања траје као једна од најзначајнијих и најбољих средњих школа не само у граду Лесковцу већ и шире.
И не само да опстаје и траје, већ је школа у која је често породични избор више генерација. Школа у којој се сваке године сва места попуне у првом кругу, а затим се тражи и место више – такав је случај и ове године. Школа у којој се негује дух правих вредности, толеранције и добрих међуљудских односа, у којој се подстичу они који желе да имају велика постигнућа а помаже се онима којима је потребна подршка, и што је најважније – школа коју њени ученици носе у срцу и радо јој се врате кад зврше школовање, да у њој предају или да нам буду социјални партнери по другим основама.

У овој школској години у нашој школи има 596 ученика распоређених на 5 атрактивних профила са подручја Економија, право и администрација. Први пут ове године уписано је 30 ученика на новом смеру Финансијско рсачуноводствени техничар и на то смо поносни.

Са ученицима ради 76 високообразованих наставника, међу којима двоје има титулу доктора наука, двоје су са звањем педагошког саветника, афирмисани и ван наше школе и града као аутори научних и стручних радова, сарадници државних институција које учествују у креирању образовних политика, а опет пођеднако посвећени раду са ученицима који су изабрали за свој позив.

Значајну улогу у спровођењу васпитно-образовног процеса у школи има и стручна служба, као и ненаставно особље – педагог, секретар, организатори практичне наставе, библиотекари, административни и помоћни радници.
Сви заједно чинимо један велики колектив спреман да одговори свим изазовима школске и животне праксе.

А изазова увек има. Нових и старих.
Прошла школска година почела је у пандемијским условима. Ученици су наставу похађали по комбинованом моделу и захваљујући, пре свега доброј организацији и посвећеном раду претходног руководства образовно-васпитни процес одвијао се без већих проблема.

У другом полугодишту ученици су се вратили у клупе и у школи се осетио прилив нове енергије и ентузијазма што је резултирало покретањем бројних активности, од којих би издвојила учешће у пројекту „Бугарска ти пружа руку“ (са задовољством истичем да је пре два дана наш ученик Милош Радовановић тријумфовао у такмичарског дела овог пројекта) и 24.9. наше ученике и професоре очекује студијско путовање у Софију.
С пролећа је у Економској школи успешно пилотиран пројекат Државна матура 22, а били смо и међу школама чији су ученици учествовали у међународном ПИСА тестирању. Све остале обавезе предвиђене Годишњим планом рада реализовали смо, баш као и упис ученика првог разреда у школу.
Уверени смо да је МПНТР препознало значај и потребе наше школе па су нам донирали комплетну опрему за рачунарски кабинет. Захвални смо на томе баш као и на донацији спортске опреме од стане Министарства омладине и спорта.

Веома нам је значајна подршка локалне самоуправе која уредно сервисира све обавезе према школама и омогућује нам несметано функционисање и измиривање финансијских обавеза. Без подршке Града школа не би могла да функционише и веома смо захвални на разумевању и сарадњи коју остварујемо у континуитету.

Али нисмо ни ми седели скрштених руку. Наш Ученички парламент својим пројектом учествовао је на конкурсу КЗМ Града Лесковца и том приликом добио средства за постављање Еко учионице, па смо се заједно са родитељима и ослањајући се на сопствене снаге потрудили да ту Еко учионицу поставимо и у потпуности опремимо мобилијаром како би наши, и ученици других двеју школа које користе исту зграду, добили пријатно место за рад или дружење и боравак на свежем ваздуху


Оно на чему посебно инсистирамо то је настава и учење. Жеља нам је да ојачамо капацитете наших професора да одговоре свим захтевима савремене наставе па је с тим у вези 33 запослених од 5. септембра почело једномесечну акрредитовану обуку о Пројектном учењу у основним средњим школама. Ова обука ја за запослене У Економској школи бесплатна и плод је сарадње са мрежом Библиотекаплус.

Ово су само неке од активности које су обележиле претходну школску годину. За ову која почиње и иза које ће уследити прослава јубилеја од 75 година постојања имамо бројне планове. Жеља нам је да чувамо и развијамо нашу школу, да у споју традиционалног и модерног са вером у себе и у праве вредности останемо школа која је прави избор и друга кућа за наше ученике жељне знања и успеха. Жеља нам је да ученик и даље буде у фокусу, да се наставни процес креира и прилагођава што је могуће више у складу управо са потребама ученика-појединца, јер је то начин за постизање најбољих резултата. А ми желимо да будемо најбољи!