Иван Цветковић је рођен је Лесковцу 1994. године. Основну школу „Петар Тасић“ и средњу економску школу „Ђука Динић“ завршио је у свом родном граду, као носилац „Вукове дипломе“ и дипломе „Ђак генерације“. Током свог основног и средњошколског образовања, учествовао је и добијао награде на бројним такмичењима из историје, енглеског језика, основа економије и пословне економије. Поред тога, активно се бавио пливањем у оквиру пливачког клуба „Лесковац“.

Након завршене средње школе уписује Економски факултет Универзитета у Нишу, у октобру 2013. године, који завршава за нешто мање од четири године, са просечном оценом 10.00. Током студија активно ради на побољшању студентског стандарда, бори се за интерес студената кроз ангажман у Студентској Асоцијацији Нова. Био је и председник Студентског Парламента Економског Факултета у Нишу. С тим у вези, организатор је бројних пројеката у области неформалног образовања (конференција, форума, округлих столова) и хуманитарних акција. На основу одличног успеха и друштвеног ангажмана, добитник је многих домаћих признања и награда, укључујући: признање за најбољег студента генерације на нивоу Економског факултета и Универзитета у Нишу, стипендија за изузетно надарене студенте коју додељује Министарство просвете, стипендија задужбине Студеница, награда Фонда за младе таленте града Лесковца, Октобарска награда Града Лесковца итд.

Поред тога, током основних академских студија, добија прилику да буде учесник студијског боравка на Лајбниц Универзитету у Хановеру као стипендиста Немачке службе за академску размену (DAAD). Затим, учесник је студијског боравка на Универзитету у Пасау-у као стипендиста Баварског академског центра за средњу, источну и југоисточну Европу (BAYHOST). Међународно искуство заокружује студентском разменом на Технолошком државном универзитету „В.Г. Шухов“ у Белгороду у Русији.

На основу успеха на основним академским студијама, бива номинован за три престижне стипендије: стипендију банке Ерстешпаркасе и Универзитета у Грацу; стипендију BAYHOST за мастер студије у Баварској; и стипендију DAAD за мастер студије у Немачкој.

Прихвата стипендију DAAD-а и уписује мастер студије из области економије октобра 2017. године на Универзитету у Констанцу. Исте завршава августа 2019. одбранивши мастер рад из Међународне финансијске макроекономије на тему „Choice and the International Diversification Puzzle: A DSGE Analysis”, као један од најбољих студената генерације. Сели се у Франкфурт и своју професионалну каријеру у Немачкој започиње децембра 2019. године, као консултант у области финансија, банкарства и тржишта капитала. Неки од клијената на чијим је пројектима радио су: Немачка берза у Франкфурту, немачка Комерцбанка, Eвропска централна банка, као и Дојче банка.

Течно говори енглески и немачки, а тренутно учи француски језик. Поседује међународно признате сертификате са тренинга из пројектног менаџмента.

„Храброшћу и радом до резултата и среће“ – његов је животни мото.