Први пут у оквиру обележавања Дана школе Економска школа je организовала и такмичење у решавању студије случаја за средњошколце, чиме се даје значајан допринос развијању ученичких компетенција.

Студија случаја одржана је 13. септембра у Центру за стручно усавршавање са почетком у 12 сати. Ово такмичење је окупило средњошколце из различитих школа, пружајући им прилику да покажу своје вештине, креативност и способност тимског рада.

Учесници су били тимови из следећих школа: Техничка школа “Раде Металац”  из Лесковца, Економска школа из Пирота, Трговинско-угоститељска  школе из Лесковца, Економска  школа из Ниша, Економска  школа „Ђука Динић“ из Лесковца и Техничка  школа из Власотинца.

Сама студија случаја представља симулацију реалног пословног проблема или изазова који захтева решење. Учесници су се суочили са задатком који је повезан са образовањем, а истовремено релевантан за савремено друштво.

Њихову способност да анализирају проблем, развију стратегију и презентују решења оцењивана је од стране стручног жирија у следећем саставу: Бранкица Стаменковић- градска већница за образовање, Срђан Станковић – ИТ менаџер компаније Статовац, Снежана Живковић- редован професор психологије Нишког универзитета, Стефан Китановић- градски већник за развој градске управе и Мартина Митровић- дипломирани политиколог и предузетница.

Студија случаја је посебно истакла креативност и иновативност младих такмичара који су представили широк спектар решења, укључујући и дигиталне алате, уметничке перформансе и едукативне кампање. Поред тога, такмичење је нагласило важност тимског рада и комуникације и подстакло ученике да развију вештине које су од суштинског значаја за будуће успехе у каријери.

Према оцени жирија, најбољу и најкреативнију идеју имала је Економска школа из Пирота, друго место је освојио тим Економске школе „Ђука Динић“ из Лесковца а треће место припало је тиму из Техничке школе „Раде Металац“ из Лесковца.

Награде су уручене најбољим тимовима, али је сваки учесник отишао са вредним искуством и знањем које ће им користити у будућности.

Пригодне награде за најкреативније и најбоље оцењене идеје омогућила је компанија „Статовац“.