Традиционално и овог првог септембра, и почетка нове школске године, градоначелник Лесковца др сци. мед. Горан Цветановић одржао је састанак са директорима или овлашћеним лицима свих основних и средњих школа на територији града Лесковца, надлежнима за образовање у Градској управи града Лесковца, као и надлежнима у републичким институцијама за ову област.

Градоначелник Цветановић је у слици и речи представио сваку од 35 лесковачких школа понаособ, инвестиције и улагања у свакој од њих, како у матичним школама, тако и издвојеним одељењима. Кроз презентацију која је пратила обраћање градоначелника приказано је некадашње стање објеката, дворишта, терена, као и тренутна, унапређена, савремена и условима за школовање адекватна ситуација, било да се ради о енергетској санацији школских објеката, новом систему грејања, реконструкцији санитарних чворова, постављању ограде, уређењу учионица, опремању кабинета за наставу…

„На нама је да деци обезбедимо простор, средства и праве учитеље, да им пружимо све ресурсе који ће им олакшати пут стицања знања и вештина, а на њима је да пружено паметно искористе, да достигну свој пуни потенцијал у складу са својим интересовањима и постану личности којима ћемо се сви ми заједно поносити.

Локална самоуправа града Лесковца посвећено и континуирано ради на томе да испуни свој део задатка. У прилог томе говори чињеница да се буџет за област образовања из године у годину повећава. За предшколско, основно, средње образовање и Центар за стручно усавршавање у образовању, након ребаланса који је урађен, издваја се рекордних милијарду и 100 милиона динара. Подсетићу вас да се 2012. године, за предшколско, основно, средње образовање и ЦСУ, за све исте области, издвајало око 400 милиона динара. Данас се, као што се види, издваја три пута више средстава“ – рекао је градоначелник и подсетио на чињеницу да су претходни руководиоци оставили бројна дуговања у многим областима, па тако и у области образовања, попут рачуна за електричну енергију, дуговања према запосленима и нагласио да се све обавезе данас, попут плата, јубиларних награда, путних трошкова измиравају на време, без иједног дана закашњења.

Апострофирао је да апсолутно свака школа, њени ученици, стручни кадар и целокупно особље заслужују да се о њима говори и да се усмере средства и побољшају услови рада:

„Још једну чињеницу са поносом истичем. Oд краја 2012. године, када смо пшреузели одговорност до данас, не постоји ниједна школа на територији града Лесковца у којој услови рада нису побољшани. Оспособљавање комплетне школске инфраструктуре кроз инвестициона улагања – текуће поправке, побољшање санитарно-хигијенских услова, реконструкцију објеката, сала, школских дворишта, на набавку нове школске опреме и савремених технолошких средстава. Кроз бројеве, то изгледа овако:

Енергетска санација – преко 260 милиона; побољшање санитарно хигијенских услова у 20-ак објеката – око 25 милиона; изградња заштитних ограда у 12 објеката – 52 милиона; изградња терена за мале спортове и фискулурних сала – преко 100 милиона. У збиру – 440 милиона динара.

Након што је детаљно говорио о свакој основној и средњој школи, разговарао са директорима истих, градоначелник је обраћање посветио и Предшколској установи и нагласио чињеницу да се само за предшколско образовање у овој години издваја 400 милиона динара, колико је, подсетио је поново, некада износио целокупан буџет намењен образовању. Говорећи о мерама којима Лесковац помаже породицама са децом градоначелник је подсетио да ће се издвајања за једнократну помоћ породиљама повећати са 10 на 20 хиљада динара за запослене, односно са 20 на 40 хиљада динара за незапослене породиље и најавио да ће се наредне године повећати и помоћ родитељима првака за набавку уџбеника, подсетио је на уручење ауто-седишта родитељима све новорођене деце на територији Лесковца.

Нагласио је да ће се у наредној години повећати помоћ родитељима ученика који полазе у први разред основне школе, као и да је на његову иницијативу започето слање честитки свих првацима за срећан полазак у школу. Додао је и да ће град покушати да нађе начин да од наредне године рефундира део трошкова за неинванзивни пренатални тест код трудница код којих постоје медицинске индикације да се подвргну таквом тестирању.

Поменуо је и вртић на Хисару који је он отворио, објаснио је даљи ток реконструкције и доградње вртића у Братмиловцу и изградњу у насељу Стара сточна пијаца. Говорио је и о приватним вртићима и подсетио да град суфинансира боравак деце у истима, са 80% од прописане цене за државне вртиће.

Након презентације уложеног градоначелник је део говора посветио наставку радова на и у школским објектима који ће бити завршени до краја 2024. године попут енергетске санације школе у Белановцу, завршетка радова на санацији фискултурне сале у школи Васа Пелагић, увођења грејања у школском објекту у Прибоју, санације тоалета у школи Коста Стаменковић, завршетка радова на хидроизолацији и санацији улионица и пратећих просторија у сутерену Музичке школе, набавке камиона за потребе образовања у Техничкој школи и бројне инвестиције у другим школама…

„Улагање у објекте васпитно-образовних установа није само по себи циљ. Увек су нам у фокусу запослени у просвети, али пре свега ученици који у њима стасавају, образују се, стичу знања и вештине које ће им у животу бити од користи, развијају своје таленте. Зато што смо првенствено окренути њима, тежимо да сваки њихов успех похвалимо, да га наградимо, да их мотивишемо да буду још посвећенији, јер је то рецепт за успешан и испуњен живот“ – казао је градоначелник и тим поводом говорио и о наградама за младе таленте и најавио да ће ове године, на Дан града, 11. октобра, млади који су у школској години остварили просечну оцену 10.00, добити награду у износу од 100 хиљада динара и подсетио да је претходно руководство угасило Фонд за младе таленте оформљен 2008. на његову иницијативу. Нагласио је да је преко 5000 младих прошло кроз овај фонд путем којег су уручена средства у износу од 135,5 милиона динара. Поменуо је и екскурзију за вуковце средњих школа на коју је до сада отишло преко 500 најбољих свршених средњошколаца и за коју је у претходних девет година издвојено 13,5 милиона динара.

На крају обраћања је поменуо школе које ове године прослављају значајне јубилеје и нагласио да ће бити кандидати за Октобарску награду града Лесковца, честитао реизабраним и новоизабраним директорима школа.

Пожелео је свима много успеха у раду, срећан почетак нове школске године, нагласио да очекује наставак добре сарадње у будућности, захвалио се свима и поручио да ће увек бити на располагању свима како би се наставила реализација бројних пројеката у области образовања.

Након састанка свим директорима основних школа подељени су ранчеви намењени првацима који се могу користити за наставу у природи, рекреативну наставу, док су прошле године свим првацима подељени флуоросцентни прслуци за безбедније кретање кроз саобраћај.

Марина Илић, начелница Школске управе, похвалила је изагање градоначелника Цветановића и истакла да није случајно носилац Светосавске награде. Рекла је да школска година почела редовно, без већег оптерећења технолошким вишковима, да остварују пројекте у сарадњи са локалном самоуправом и основним и средњим школама и пожелела да школска година буде боља и успешнија.

Иван Цветановић, председник Градског савеза за школски спорт, истакао је да се из године у годину повећавају средства за Савез. Он је најавио да ће све средње школе на територији града Лесковца ускоро добити столове за стони тенис и подсетио да су у претходној години столови обезбеђени за све основне школе. Такође, позвао је све да се укључе у пројекат Трчим за школу.

Александар Николић, председник лесковачке подружнице Синдиката образовања, похвалио је сарадњу и дијалог између лесковачке локалне самоуправе и Синдиката и подсетио да чињеницу да град Лесковац у сарадњи са Центром за стручно усавршавање у образовању покрива трошкове стручног усавршавања запослених у просвети. Као један од главних задатака на коме синдикати тренутно раде навео је преговоре око смањења администрације за просветне раднике у циљу квалитетније наставе.

Директор ОШ Радоје Домановић Манојкпвце, Горан Гроздановић, истакао је да се осећа поносно и задовољно због свега што је у претходном периоду урађено у матичној школи и њеним издвојеним одељењима и изразио посебну захвалност градоначелнику Цветановићу и локалној самоуправи на великој подршци.

Председник Актива основних школа Дејан Цакић подсетио је на бројне активности које су организоване у граду, а у којима су учешће узели ђаци основних школа, попут Ускршњих радионица на тргу, Карневала, журке за мале матуранте, најпосећенијег РТС Кроса у Србији, са преко 3000 учесника. Он је предложио да ђацима основних и средњих школа буде омогућено посећивање утакмица на фудбалском стадиону „Дубочица“, како би се одмалена учили да воле и поштују оно што је њихово.

У име Актива директора средњих школа обратила се Драгана Цветановић и истакла да је веома значајно што су школе опремљене саверменим образовно-васпитним средствима, што умногоме олакшава наставни процес. Како је навела, резултат тога је да ученици лесковачких средњих школа уписује жељене факултете у скоро 90 %. Посебно је похвалила организовање наградне ексурзије за вуковце.

Директорка Медицинске школе Марија Савић истакла је да су ученици лесковачке Медицинске школе најуспешнији по упису на Медицински факултет у Нишу. Из тог разлога, ова школа ће бити једна од три школе, поред Техничке школе и ОШ Коста Стаменковић, која ће добити паметну таблу.

Славиша Николић, директор ОШ Вук Караџић Печењевце, навео је да су деца у Живкову, захваљујући градоначелнику и локалној самоуправи добила најлепши поклон за почетак нове школске године, реновирани објекат, чиме су створени много бољи услови за рад и боравак деце. Он се захвалио и на новом спортском терену у Доњој Локошници.

Татјана Гавриловић, директорка ОШ Бора Станковић Богојевце, навела је да су издвојена одељења у Навалину и Дрћевцу реконструкцијом добила много боље услове за рад. Она се посебно завалила што локална самоуправа води рачуна и о издвојеним одељењима у којима има мали број ђака и омогућује да сви ученици имају једнаке услове за рад.

Данко Данковић, директор ТШ Раде Металац, истакао је да много уложено у школу, да би се уложило и више да немају проблем са легализацијом, али да раде на решавању тог проблема. Он се захвалио градоначелнику на томе што је школа добила камион вредности 2 милиона динара, јер им је неопходна била замена старог камиона, због смера Возач моторних возила, за којим влада велико интересовање.

Да су инвестиције било каквог типа у периоду од 2005. до 2012. биле само сан, говорио је директор ОШ Петар Тасић Горан Филиповић, који се захвалио на пројектима који се припремају управо за школу на чијем је челу.

Ервина Здравковић, директорка Хемијско-технолошке школе, казала је да је завршен пројекат за спортски терен и замолила за реализацију истог. Шеф Одељења за друштвене делатности Саша Младеновић одговорио је да је након 4 године добијена грађевинска дозвола и да ће се за наредну годину издвојити средства за изградњу овог спортског терена. Он је говорио и о проблематици изградње котларнице и грејања у извојеном одељењу ОШ Трајко Стаменковић у Стопању, и рекао да је 2012. године закључен уговор, без икакве прибављене документације, да радови никад нису ни били кренули, те да је покренута процедура за раскид тог уговора, да се ради на легализацији објекта и изради пројекта и да се нада да ће се та целокупна процедура завршити до краја године.

Директорка ПУ Вукица Митровић Оливера Тошић казала је да су побољшани услови и у дечјим вртићима, да је у кухињу уложено преко 8 милиона динара, за замену столарије на вртићу 1001 радост 5,3 милиона динара, реконструисано је грејање у 4 вртића и вртић Бамби са 6 милиона динара.

На састанку је говорила и Викторија Драшковић испред ПУ Агнес и Агнес 2 и свих осталих приватних вртића, и истакла чињеницу да пре 4 године у Лесковцу није постојао ниједан приватни вртић, те да је град помогао родитељима финансирањем 80% од тржишне цене боравак деце у вртићима, а самим тим и њима, који су, за разлику од државних вртића, сами опремали свој простор.

Линк ка оригиналном чланку:

https://novi.gradleskovac.org/11514/