Под слоганом Говори српски и чувај га наша школа се ове године прикључила манифестацији „Март – месец српског језика“, коју је пре две године покренуло Друштво за српски језик и књижевност Србије у сарадњи са Филолошким факултетом Универзитета у Београду. Намера је да се кроз различите активности популаризује школски предмет Српски језик и књижевност, а да у се у исто време широј јавности укаже на лепоту у изражајне могућности нашег језика. С тим у вези, у току овог месеца у нашој школи предмети Српски  језик и књижевност  и Култура језичког изражавања били су више него обично усмерени на  занимљиве стилске вежбе и инспиративне разговоре са ученицима у вези са употребом језика у свакодневном животу и очувањем истог под све већим утицајем модерних англицизама. Ђаци су кроз истраживања језичког блага, користећи изворе и из наше школске библиотеке, проучавали фразеологизме, откривали и бирали најлепше српске речи, упознали се са неким од највећих и најзначајнијих српских филолога и бораца за језик, писану реч и културу уопште, почевши од Ћирила и Методија и Светог Саве, преко Доситеја и Аврама Мразовића, до Саве Мркаља и Вука Караџића. Осим тога, нудили су мале савете кроз врло маштовите идеје и језичке конструкције, осмишљавали асоцијације, а  најбољи језички примери, поред фотографија већ поменутих познатих личности, нашли су се на зидном паноу у холу школе, што је заправо, рекло би се, завршно креативно решење свега проучаваног и истраживаног, осмишљено и урађено заједничким снагама наставника српског језика и књижевности, школских библиотекара и ученика I/2 и III/4.

Откривамо вам неке од најлепших српских речи: праскозорје, ласноломна, благодат, опазница, мркосвестица, духоклонуће, узрење, прикачица, љубав, породица, мајка.

За крај, ево неколико ученичких савета: Ако си устао на леву ногу или си нешто на три ћошка, избегавај оне што су досадни кô стенице. Не иди у нови дан грлом у јагоде, успори, осмисли. Ако ћеш  да шерујеш, боље  подели.  Ако ћеш да спојлујеш, боље поквари. Ако ће се лајковати, нек се засвиђа. Не буди фан, већ обожавалац! Зашто тач, а не додир? Ако ћеш нешто финиширати, а ти боље заврши. Ако ћеш обрисати дисплеј на компјутеру, нека то буде екран и рачунар!

Говори српски и чувај га!