Традиционално, сам крај октобра и прва недеља новембра су резервисани за недељу штедње. 31. октобар је светски дан штедње, установљен још пре 99 година.

Период око светског дана штедње је увек добра прилика да се подсетимо значаја штедње, како за појединце, тако и за целокупан економски систем земље. У неизвесним околностима са којима се свет суочава последњих неколико године, посебно долази до изражаја значај акумулиране штедње као вид сигурности који помаже да се кризна времена преброде на лакши начин.

Као и увек, на грађанима је главна одлука да ли ставити новац на штедњу у банку или не. Све зависи од личних афинитета, неко сматра да му је најсигурније да држи новац код куће где ће моћи лако да га узме уколико му затреба, а такође многи имају лоша искуства са банкарским системом деведесетих. Ипак, увек треба имати у виду да је новац ту да би нам доносио профит и ако то не чини он суштински губи вредност. Из тих разлога велики број људи размишља о штедњи и у ово доба године већа количина новца напушта сламарице.

Грађани из године у годину све више штеде. У принципу, грађани се више опредељују за штедњу у еврима, јер су очигледно још увек свежа сећања на велике инфлације, опрезни су и воле да штеде у чврстој валути, конвертибилној а то је евро. Са друге стране, анализе говоре да су у последњих десетак година боље прошли они који су штедели у динарима. Захваљујући релативној стабилности курса динара према евру, вишим каматним стопама на динарску у односу на девизну штедњу а пре свега и због тога што се добијена камата на динарску штедњу не опорезује – штедња у домаћој валути је и даље исплативија од штедње у еврима, без обзира на период орочења, односно и у кратком и у дугом року.

До раста динарске штедње дошло је пре свега због реалативне стабилности курса динара према евру, мере монетарне и фискалне политике које су допринеле да се очува макроекономска стабилност, поверење у динар, стабилна финансијска политика. Ефективне каматне стопе варирају, тренутно у распону од 1,75 до 5%.

У школи је тема штедње предмет проучавања из неколико стручних, економских предмета, пре свега банкарског пословања и принципа економије. Са децом разговарамо о позитивним предностима стварања добрих навика од малих ногу и да штедња одмалена помаже да се код деце створи одговоран однос према новцу. Такође, наша школа је успоставила сарадњу са Агенцијом за осигурање депозита, и они су маја месеца одржали предавање за наше ученика на тему „Моја сигурна штедња“, где су говорили деци о бенефитима штедње као и о њеној сигурности. Такође било је речи о принципима добре штедње, стицању имовине, штедњи у банкама као и о улози система осигурања депозита.  Предавање је било од велике користи за наше ђаке, јер су били у прилици да употпуне своја теоријска знања и да уједно науче нешто што има реалну примену у свакодневном животу.