У априлу месецу ове године Ученички парламент  Економске школе „Ђука Динић“ у Лесковцу у договору са професорком економске групе предмета Весном Младеновић изашао је са идејом да спроведе донаторску акцију намењену азилима, односно остављеним и занемареним  животињама, што је наишло на подршку директорке школе, па је организован  састанак Ученичког парламента, где је била присутна и волонтерка која се такође бави хуманитарним радом, а иначе је  бивша ученица Економске школе, Тина Стојановић. Том приликом одрађена је и радионица управо на тему бриге о напуштеним животињама.

Договор и план је био да ученици, а и професори,  на добровољној бази дају новчани прилог, а од прикупљених средстава купиће се храна за псе и мачке. Ђаци су истражили информације о азилима на територији Града Лесковца, а циљ је био да се истовремено обухвате и државни, односно друштвени, као  и приватни, лични азили. Иако је јавности познато да је лесковачки азил финансиран од стране града, те да се о тим животињама води брига и ништа им не недостаје, деца су ипак желела да посвете пажњу и том азилу и подрже га. На крају  је одлучено  да се средства усмере на два азила,  азил Дане Дел Фаре, Жељковцу и азил у Турековцу. Представници Ученичког парламента врло успешно и у кратком року мотивисали су остале ђаке и упошљенике школе, што је резултирало са сакупљених чак  27000 динара, а од тога је купљено 15 џакова гранула за псе и 4 кг гранула за мачке. Управо данас је спроведена акција одласка до азила код Дане Делфар. У Недељи сећања и заједништва, коју од  7. до 10. маја обележавају све школе у  Србији, са циљем  да се промовише хуманост, емпатија, толеранција и поштовање, ово је тек једна од наших планираних активности.

У овој хуманитарној акцији учествовали су ђаци на нивоу целе школе, из свих разреда и одељења. Одзив је био одличан, на шта смо веома поносни и то је само још једна од  успешно спроведених акција хуманитарног типа које наши ученици практикују током сваке школске године. Трудимо се да буду разноврсне, односно да се пажња усмери и на људе, али и на друга жива бића, еколошке и друге теме које се тичу младих уопште, те да се подигне свест о томе да свако може нечему лепом да допринесе, а није потребно много труда, само мало добре воље.

Економска школа „Ђука Динић“ као установа образује, али и васпитава и усмерава  своје ученике. Можемо да се похвалимо да су наши ђаци заинтересовани за многобројне активности а једна од њих је свакако и брига и љубав према животињама. На овај начин ученици су  желели да укажу на то да омладина, а и ми старији, треба да обратимо пажњу и на недужна бића на улици и ван улице, а ако већ не можемо да им помогнемо, онда макар да их не малтретирамо или угрожавамо.

Наши ученици показују жељу да и даље имају сличне акције, усмерене и према животињама и према људима, наставиће да својим радом и примером мотивишу и инспиришу грађане Лесковца и околине. Неке од тих акција можемо очекивати у блиској будућности!