Ученик трећег разреда Економске школе „Ђука Динић“ из Лесковца Марко Перуновић учествовао је на пројетку БИМУН (Belgrade international model United Nations) у периоду од 11.05. до 15.05.2022. године. Марко је као учесник Савета безбедности Уједињених нација представљао Федеративну Републику Бразил и имао прилику да учествује у симулацији мултилатералне дипломатске расправе на тему „Утицај Ковида – 19 на међународни мир и безбедност.

Билатерални и мултилатерални дипломатски односи представљају недостижност за многе младе људе. Ипак млади који желе да се упознају са дипломатским односима у Србији, имају идеалну прилику да то учине на пројектима „Model United Nations“ (Модел УН). У Републици Србији већ 19 година заредом одржава се управо програм, који младима из целог света пружа могућности да се упознају са „дипломатским животом“. Реч је управо о БИМУН-у. БИМУН или (Belgrade international model United Nations) представља нејвећи, али не и једини модел УН програм у Републици Србији. На овом пројекту млади из целог света имају могућност да своја интересовања, мишљења и виђења представе својим вршњацима и на тај начин стекну нова познанства. За младе је од круцијалног значаја да се упознају са актуелним и активним дипломатским и политичким ситуацијама. На овај начин млади ће такође моћи да науче о културама, политичким и дипломатским интересима и геополитичким ситуацијама других земаља.

  

ШТА ЈЕ ЗАПРАВО МОДЕЛ УН?

Модел УН представља симулацију рада активних комитета који су под покровитељством Уједињених нација. Млади имају прилику да расправљају о активним светским, економским, социјланим, војним, политичким и у начелу дипломатским питањима који су део њихове свакодневнице. Симулацијом мултилатералних дипломатских односа, млади побољшавају способности јавног наступа, комуникације, критичког размишљања, као и способности разумевања актуелних дипломатских ситуација из потпуно другачије перспективе. Сваки делегат или учесник представља односно делегира једну земљу. Његов задатак је да у периоду трајања расправе заступа интересе те земље, чак и ако се они не слажу са његовим личним размишљањима и идеалима. На овај начин учесник или делегат неће износити своје личне интересе, већ управо интересе државе коју представља.

Важно је рећи да су на сваком моделу УН важна управо правила процедуре (Rules of procedure). Делегати морају пратити одређена правила која су активна у систему Уједињених нација. Постављање питања, држање говора, одлазак из конференцијске сале и ствари сличног карактера управо спадају у правила процедуре. Ова правила, иако у почетку комликована, делегатима дају јасан приказ рада Уједињених нација и начина понашања у дипломатским односима, као и поштовања дипломатске процедуре.

Формалне дебате пројекта одржавале су се у Народној скупштини Републике Србије, Министарству спољних послова, Скупштини града Београда, док су вечере и дипломатски балови били организовани у хотелу „Мона Плаза“ на Дорћолу.

 

КАКО ЈЕ ЗНАЊЕ ИЗ ЕКОНОМСКЕ ШКОЛЕ ПОМОГЛО НА МОДЕЛУ УН?

Једна од главних одлика сваког модела Уједињених нација јесте управо што се све формалне дебате одржавају на енглеском језику. Велику помоћ у припреми за сам модел УН ученику наше школе представљали су активни и квалитетни часови не само општег већ и пословног енглеског језика. Због активног коришћења енглеског језика на часовима у школи, Марко је успео да се у потпуности прилагоди стручној терминологији примењиваној у периоду трајања формалних дебата. Поред знања енглеског, велика предност била је  познавање и разумевање основа економије и економских наука, као и познавање правне терминологије. Све у свему, знање добијено у економској школи је у великој мери помогло Марку да се припреми и активно учествује у дебатама по свим питањима која су била на дневном дебатном реду у периоду симулације.

КОЈЕ СУ БЕНЕФИЦИЈЕ УЧЕСТВОВАЊА НА МОДЕЛ УН ПРОГРАМИМА?

Главна бенефиција сваког модел УН програма је управо упознавање младих људи из читавог света који су сличних интересовања. Упознавање нових култура, политичких и дипломатских ситуација, јачање карактера, јачање и побољшавање вештина комуникације и јавног наступа, као и разумевање актуелних дипломатских односа.

Поред свих неформалних бенефиција, модел УН доноси и једну веома важну формалну бенефицију, посебно  за оне који имају за циљ да своје даље образовање наставе у иностранству. Наиме, сертификати партиципације, као и награда „BEST DELEGATE“ која се додељује најбољем делегату, уважаване су и цењене на свим страним универзитетима широм света. Неки од најпознатијих и најквалитетнијих универзитета имају специјализоване модел УН тимове (Harvard, Yale, Oxford, Columbia, Sorbona, Humbolt)

КОМЕ БИ ПРЕПОРУЧИО ОВАЈ ПРОЈЕКАТ?

Сматрам да сви млади, поготово средњошколци и студенти који на неки начин гаје интересовања према дипломатским, политичким или било каквим наукама које од њихових практиканата изискују дебатне способности, имају лични интерес у пријављивању за овакву врсту програма. Будући студенти права, политичких наука, филозофије, економије, страних језика и осталих друштвених и природних наука сигурно ће пронаћи своје место на следећем БИМУН-у.

КАКО ДА СЕ ПРИЈАВИМ?

Поред БИМУН-а, Асоцијација за Уједињене нације Србије организује многе друге пројекте едукативног и информативног карактера. Један од њих је „глобална дипломатија“ која представља главни едукативни, информативни и припремни програм пре сваке БИМУН конференције. Сви заинтересовани млади могу пратити отварање пријава за следеће пројекте на инстаграм старницама: @bimun_belgrade, @una_serbia или на интернет сајту BIMUN – Belgrade international model United Nations.