Професорка српског језика и књижевности Биљана Златковић одржала је 24.4.2023. године са ученицима 4/5 угледни час на коме је обрађен роман „Корени“, једно од најзначајнијих дела српске савремене књижевности. Час је темељно припремљен и у саму реализацију предметни наставник и ученици уложили су доста труда што је резултирало и стваралачким задовољством свих учесника и оних који су час пратили.
Час је реализован уз асистенцију госпође Слађане Рајковић, етнолога и музејског саветника Народног музеја у Лесковцу. Она је ученицима који су претходно самостално истраживали одређене психолошке и менталитетске одлике Ћосићевих ликова, пренела сазнања до којих је дошла на терену, истражујући важност очувања породичне лозе, славске свеће и наследника у српској породици 19. али и 20. века.
Ученици су показали велико интересовање за тематику која је обрађена у роману кроз вишеслојно приповедање Добрице Ћосића. Кроз групни рад обрадили су ликове Аћима, Ђорђа, Вукашина и Симке Катић, користећи поред књижевног дела и секундарну литературу и исечке из филма „Корени“.  Свака група презентовала је своје закључке а остали ученици учествовали су у дискусији износећи сопствене ставове.
Снажан утисак и потребу за промишљањем код ученика је изазвала тврдња до које су етнолози дошли током својих истраживања на терену нашег округа да се питање наследника поставља као апсолутни императив и у генерацијама које су живеле значајно након Ћосићевих јунака- Према сведочењима генерација рођених између два светска рата та тежња није изгубила на интензитету.
Пред ученицима се нашла занимљива тема за истраживање – У којој мери је питање о обавезном продужетку породичног имена и наследства и данас заступљено у  руралним срединама и како се оно третира у контексту савременог живота.
Овакви часови доприносе унапређењу наставне праксе управо зато што укључују елементе који излазе из строго формалних модела интерпретације књижевног дела. Овакву оцену дали су наставници који су час пратили као и педагог и директор школе.